
Stauns sommersal
Foredrag og debat med højt til loftet
Stauns Sommersal
28. juli til 10. august 2025
Stauns 3, 8305 Samsø
Program 2025
Mandag 28/7 Poul Nesgaard om verden
Tiirsdag 29/7 Mathilde Walter Clark om mink
Onsdag 30/7 Thomas Madsen-Mygdal om internettet
Torsdag 31/7 Søren Ejlersen om økologi og værdier
Fredag 1/8 Lea Korsgaard om sommerfugle
Lørdag 2/8 Aske Juul Lassen om alderdomsoprør
Søndag 3/8 Søren Hermansen om selvforsyning og selvforståelse
Mandag 4/8 Line Jensen og Sune Lehmann om venner
Tirsdag 5/8 Søren Ryge Petersen om naboer
Onsdag 6/8 Katrine Turner om biodiversitet
Torsdag 7/8 Alfred Josefsen om madkvalitet
Fredag 8/8 Svend Brinkmann og Rane Willerslev
Lørdag 9/8 Svend Brinkmann og Rane Willerslev
Søndag 10/8 Svend Brinkmann og Tor Nørretranders
Billetsalg fra lørdag den 12/7 kl. 12:00
Billetter kan kun købes online
Alle arrangementer er fra 19:00 - 22:00
Ankomst gennem Staldhaven. Bar åbner 18:30
18.30 – 19.00 Dørene åbnes
19.00 – 19.10 Indledning ved Tor Nørretranders
19.10 – 20.10 Gæster med foredrag eller samtale
20.10 – 20.30 Pause med bar i sidesal og staldhave
20.30 – 21.30 Gæster i interaktion med publikum
21.30 – 22.00 Sommersalon i sidesal og staldhave
Værtspar Rikke Ulk og Tor Nørretranders
Oversigt over de enkelte aftener i Sommersalen
28/7 Poul Nesgaard
Sommersalen åbner 2025 med den legendariske tv-personlighed og tidligere filmskolerektor Poul Nesgaard der altid overrasker. Vi har bedt ham give sit bud på verdens tilstand. Så det gør han nok ikke.
29/7 Mathilde Walter Clark
En helt usædvanlig begejstret modtagelse blev Mathilde Walter Clark til del da hun forrige år udgav bogen ”Det blinde øje” om minksagen set fra minkenes perspektiv. Lige dele stor skrivekunst og dyb indsigt – krimi og kritik.
30.7 Thomas Madsen-Mygdal
Hele vejen gennem Internettets op- og nedture og begejstringen for teknologi der siden blev til lede ved skærmene i vores hverdag har iværksætteren Thomas Madsen-Mygdal været et omdrejningspunkt i den internationale debat om alt det nye og alt det gamle.
31.7 Søren Ejlersen
Som en hovedkraft bag Aarstiderne, en af verdens førende distributører af økologiske fødevarer til private, er Søren Ejlersen en visionær iværksætter der har forandret den danske fødevarescene. Det vil han blive ved med, men hvordan? Hvilke værdier driver ham?
1.8 Lea Korsgaard
Chefredaktøren på det journalistiske medie Zetland rejste landet tyndt for at finde alle landets sommerfuglearter. Lea Korsgaard fandt dem og fortæller nu om sit nye forhold til naturen og dens indbyggere.
2.8 Aske Juul Lassen
Aldringsforskeren Aske Juul Lassen har med sin bog ”De nye gamle” sat en dagsorden for den nye interesse for gode gamle mennesker. Aldersdiskrimination er et problem. Er alderdomsoprør en løsning?
Tor Nørretranders deltager med sin vinkel på alderdomsoprør.
3.8 Søren Hermansen
Dynamoen bag Samsøs omstilling til vedvarende energi diskuterer øens selvforståelse og behovet for selvforsyning på andre områder end energi, for eksempel fødevarer og vand. Kan øen spille en pionerrolle igen? Har Samsø selvforståelsen til den forandring?
4.8 Line Jensen og Sune Lehmann
Tegneren Line Jensen har skrevet en charmerende bog om venskaber, ”Min fine ven”, og fysikeren Sune Lehmann har studeret venskaber gennem computerteknologi. To vidt forskellige verdener bringes sammen i Sommersalen og udvikler nye vinkler på venskabet.
5/8 Søren Ryge Petersen
Ingen har vel betydet mere for danskernes glæde ved at dyrke i haven end Søren Ryge Petersen og hans tv-fortællinger fra Djursland. Kort efter sin 80-års fødselsdag kommer han til Sommersalen for at fortælle om naboer på hans egn.
6/8 Katrine Turner
Biologen Katrine Turner er en førende ekspert i biodiversitet og fremlægger banebrydende tanker om at bruge landskabspleje som et effektivt forsvar mod militære angreb fra fremmede magter. Sikkerhedspolitik og naturbevarelse i et greb.
7.8 Alfred Josefsen
Efter mange år som direktør for den nu afviklede supermarkedskæde Irma, har Alfred Josefsen skabt kæden Alma, som vil arbejde for at tilbyde bedre råvarer til kunderne. Det handler om at undgå mad der er forvandlet til ukendelighed af fødevareindustrien. En ny folkesag.
8.8 Svend Brinkmann, Rane Willerslev & Tor Nørretranders
Psykologiprofessor Svend Brinkmann, nationalmuseumsdirektør Rane Willerslev og Tor Nørretranders har udgivet to samtalebøger om verdens tilstand, formidlet af Frederik Lindhardt. Nu går de i gang med en tredje bog og har samme eftermiddag startet samtalerne i Stauns.
En bog bliver til
(Første aften af tre - kan opleves uafhængigt af de to andre aftener).
9.8 Svend Brinkmann, Rane Willerslev & Tor Nørretranders
Resultaterne af de første samtaler bliver præsenteret ved at de tre herrer diskuterer to mod en. Høfligt bliver det næppe. Publikums reaktioner får en rolle i udviklingen af samtalebogen, alt føjet sammen af Frederik Lindhardt.
En bog bliver til
(Anden aften af tre - kan opleves uafhængigt af de to andre aftener).
10.8 Svend Brinkmann, & Tor Nørretranders og Goss med musikere
Samtalebogen udvikler sig fortsat og måske er man blevet klogere. Måske ikke. Men aftenen ender på overraskende måde når Månen står op og musikken sætter ind fra en uventet kant. Det kan blive en meget smuk afslutning på Sommersalen 2025 med musikeren Goss og hans gæster.
En bog bliver til
(Tredje aften af tre - kan opleves uafhængigt af de to andre aftener).
Tænk højt
”Tænk højt” er slogan for den genåbnede Stauns Sommersal, der i slutningen af sommeren 2025 vil underholde publikum med en perlerække af foredragsholdere og debattører fra hele landet. De vil tage fat på en stribe udfordringer i tiden: Hvor skal verden bevæge sig hen? Hvordan holder vi sammen? Hvad skal vi have at spise?
Værtsparret, antropolog Rikke Ulk og forfatter Tor Nørretranders, startede Sommersalen i 2020 på gården ved gadekæret i Stauns. I år er stakladen hvor Sommersalen foregår og de tilstødende bygninger blev istandsat og klar til at byde velkommen til en stor oplevelse.
Den starter allerede når man træder ind i Staldhaven, der er skabt ud af en nedrevet kostald, hvor murene er bevaret som en slags læskærm og varmebatteri for planterne. Gennem en ny Sidesal til pauser kommer man ind i selve Sommersalen som har fået store glasporte der skaber bedre lysindfald.
”Tænk højt” er Sommersalens slogan, fordi der skal tænkes over fremtiden i store linjer og højt oppe over dagligt vande. Og fordi der ikke læses ikke op af manuskripter, men tales frit fra leveren, ærligt og så oplægsholderne tænker højt. Og det handler om at publikum ikke bare skal lytte, men også give respons og diskutere indbyrdes ved at tænke højt.
Stauns Staldhave
En smuk gammel kostald fra 1929 havde et stort hul i taget og alvorlige skader på murværket.
Vi fik revet taget ned, men bevarede det meste af murværket. Kostalden blev dermed forvandlet til en Staldhave.
Staldhaven danner indgang til Sommersalen og skaber samtidig et udendørs pauseområde for publikum.
Velkommen i Stauns Sommersal 2025
Arkiv
Stauns Sommersal 2020
Åbningsaftenen 2020
Vi bade det talentfulde videofirma Raketfilm om at skildre vores åbninsgaften med et levende publikum, der hørte Svend Brinkmann, Rane Willerslev og værterne Rikke Ulk og Tor Nørretranders. Der blev skrevet sedler, skænket øl og hilst på nye og gamle venner. Parkeringspladsen blev indviet og billetter kontrolleret. Stemingen var løftet og der var - som lovet - højt til loftet. Se filmen på 2 minutter og 17 sekunder.
Åbningsfortællingen 2020
Hvor er vi henne?
Hver aften i Sommersalen blev indledt af en godt 20 minutter lang fortælling om hvor vi er henne, når vi er i Sommersalen.
Ifølge værten Tor Nørretranders er vi lige dér hvor Danmark blev født. Mange morede sig over den vilde påstand, som dog har forbløffende stærkt belæg i arkæologisk forskning.
Videoen her viser – med tvivlsom lydkvalitet - åbningsfortællingen fra den første aften.
Varighed 24 minutter.
Program 2020
Gæster med foredrag eller samtale
Afsluttende sommersalon med fællesskab
Værtspar Rikke Ulk og Tor Nørretranders
De enkelte aftener 2020
Svend Brinkmann Rane Willerslev Tor Nørretranders
Fredag den 24. juli 2020
kl. 19.30 - 22.30
Amatørvideo fra Stauns Sommersal den 24. juli 2020
Psykologiprofessor Svend Brinkmann og nationalmuseumsdirektør Rane Willerslev, har sammen med Tor Nørretranders har turneret rundt i landet med kæmpemæssige arrangementer med afsæt i deres samtalebog ”Det du ikke forstår, gør dig klogere”. En efterfølger med titlen ”Samtalekuren” udkommer til efteråret. De tre herrer vil tage afsæt i Samsø, men ende et sted ude i galaksen.
Githa Ben-David Lars Muhl
Lørdag den 25. juli 2020
kl. 19.30 - 22.30
Amatørvideo fra Stauns Sommersal den 25. juli 2020.
Ægteparret Githa Ben-David og Lars Muhl har begge med afsæt i musikken og en spirituel praksis udforsket menneskelivet. Lars Muhl har en fortid på Samsø og har skrevet meget smukt om mange steder på øen, ikke mindst netop Stauns. Mærk Samsø. Githa Ben-David har netop udgivet en bog om lydes helende egenskaber.
Line Jensen
Søndag den 26. juli 2020
kl. 19.30 - 22.30
Amatørvideo fra Stauns Sommersal den 26. juli 2020.
Tegneren og illustratoren Line Jensen har nu i en årrække har vakt megen opsigt med sine hjerteskærende og rørende tegninger, der viser hverdagens kvaler og genvordigheder. Hun udkommer dagligt med en ikke altid lige begejstret livsytring på Instagram. ”Det er bare en fase”, lyder et af hendes slogans. Men det bliver tilsyneladende ved.
Tue Mantoni
Mandag den 27. juli 2020
kl. 19.30 - 22.30
Amatørvideo fra Stauns Sommersal den 27. juli 2020
Erhvervsmanden Tue Mantoni er tidligere direktør for B&O og nu bestyrelsesformand for Vækstfonden. I foråret udgav han bogen ”Samfundskontrakten”, der prøver at få erhvervslivet og samfundet til at tage hinanden alvorligt. Bogen indeholder et kapitel baseret på et besøg på Samsø.
Søren Hermansen Tor Nørretranders
Tirsdag den 28. juli 2020
kl. 19.30 - 20.30
Amatørvideo fra Stauns Sommersal den 28. juli 2020.
Søren Hermansen fra Energiakademiet og Tor Nørretranders præsenterer deres nye bog ”Hvad skal vi gøre?”, som udkom i juni på Forlaget Stauns. Bogen prøver at skitsere en mulig fremtid for Samsø med de næste årtiers fokus på klima, kattegatbro og coronaens konsekvenser.
Knud Tybirk, Jens Kjeldahl og Søren Ejlersen
Onsdag den 29. juli 2020
kl. 19.30 - 22.30
Amatørvideo fra Stauns Sommersal 29.juli 2020 med Knud Tybirk og Jens Kjeldahl fra diskussion med Søren Ejlersen.
Knud Tybirks bog ”Cirkulær Samsø”, der også er udkommet på Forlaget Stauns, er på dagsordenen denne aften. Bogen handler ikke mindst om landbruget og om kredsløb i naturen. Tybirk er biolog, ansat i Samsø Kommune, og vil diskutere bogen med Jens Kjeldahl, der driver et omfattende landbrug for Brdr. Kjeldahl, og med Søren Ejlersen fra Aarstiderne.
Frank Erichsen “Bonderøven”
Fredag den 31. juli 2020
kl. 19.30 - 22.30
Frank Erichsen er bedre kendt som ”Bonderøven” fra DRs Tv-programmer om en selvstændigt tænkende landmand med hænderne i orden. Han går efter at familien bliver selvforsynende og dyrker med stor ildhu gamle håndværkstraditioner, som er på nippet til at dø ud. Kan det gode landmandskab overleve?
Kirsten Brosbøl Signe Wenneberg
Lørdag den 1. august 2020
kl. 19.30 - 22.30
To store personligheder mødes over temaet det lokale vs. det det globale: Hvordan skaber vi en bæredygtig verden? Den ene gæst, Signe Wenneberg, er hverdagsaktivist, skribent og blogger – en kyndig vejleder i havebrug og lokal aktivitet. Den anden gæst, Kirsten Brosbøl, er tidligere miljøminister og nuværende Obama Foundation Scholar med glødende interesse for FNs Verdensmål. Hvordan kan de to tilgange befrugte hinanden?
Thomas Laursen
Søndag den 2. august 2020
kl. 19.30 - 22.30
Vildmadssamleren Thomas Laursen fortæller om den hastigt voksende interesse for den vilde natur. Ikke mindst forårets corona-krise har fået mange til at rette blikket mod naturen. Thomas Laursen har skrevet flere bøger om vild mad og har endnu flere på vej.
Sara Mering
Mandag den 3. august 2020
kl. 19.30 - 22.30
Sara Meringer tidligere chefredaktør for ungdomsmagasinet Sein (der rent faktisk blev lavet af unge) og vakte for nylig opsigt med sin artikel- og podcastserie om fremtidens farer og muligheder, der offentliggøres af Dagbladet Information. Sara Mering er 23 år og giver ungdommens en stemme, der handler om at turde være bange og at tage ansvar.
Mads Boserup Lauritsen
Tirsdag den 4. august 2020
kl. 19.30 - 22.30
Mød en pionér indenfor nye dyrkningsmetoder som kapillær-kasser hvor planterne selv suger vand fra en tank, eller svampe dyrket i mælkekartonner. Mads Boserup Lauritsen har skabt en hel bevægelse og en virksomhed, TagTomat, som skaber nye former for plantevækst, produktionsmetoder og forbrugerdeltagelse i byområder og på landet. Mads har masser jordbrugskløgt og iværksætterkraft som Samsø kan lære af.
Poul Nesgaard
Onsdag den 5. august 2020
kl. 19.30 - 22.30
TV-legenden Poul Nesgaard præsenterer sit helt eget greb på foredragsseriens temaer bæredygtighed, fremtid og Samsø. Som de vrisne gamle mænd fra Muppet Show vil Poul og Tor beklage sig over tidernes forfald og dermed afslutte sommersalen med lune og varme og uforudsigelighed. Eller de vil i hvert fald prøve.

Jens Kjeldahl

Kirsten Brosbøl

Lars Muhl og Ghita Ben-David

Line Jensen

Mads Boserup Lauritsen

poul Nesgaard

Søren Hermansen og Tor Nørretranders

Knud Tybirk

Signe Wenneberg

Tue Mantoni

Svend Brinkmann, Tor Nørretranders og Rane Willerslev

Thomas Laursen

Frank Erichsen "Bonderøven"

Sara Mering